Geheugenverlies? Of is het dementie?

 

 

Geheugenverlies, vergeetachtigheid en dementie zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Maar het zijn verschillende dingen. In deze blog leg ik je uit waarom. 


Vergeetachtigheid of geheugenverlies

Geheugenverlies en vergeetachtigheid zijn twee verschillende dingen. Bij geheugenverlies zijn er herinneringen en informatie uit je geheugen verdwenen. Vergeetachtigheid betekent dat je tijdelijk iets niet meer weet en de informatie kan later weer terugkomen. 

 

Iemand kan even niet meer op de naam van een kennis komen. Even later schiet de naam hem of haar weer te binnen. En als iemand anders de gezochte naam noemt, herkent hij of zij die meteen. Vergeetachtigheid verstoort het dagelijkse leven niet. Iemand die vergeetachtig is, kan nog gewoon het huishouden doen, de financiën regelen en zelfstandig van A naar B reizen. 

 

Geheugenverlies en dementie

 

Bij dementie is er sprake van geheugenverlies. De informatie en herinneringen zijn weg en komen niet meer terug. Dementie is veel ernstiger dan gewone vergeetachtigheid. Een persoon met dementie vergeet niet alleen de naam van de eerder genoemde kennis, maar herkent die kennis op een gegeven moment helemaal niet meer. Langzaam maar zeker verdwijnt er steeds meer informatie uit het geheugen.   

  

In eerste instantie verdwijnt vooral nieuwe informatie in het geheugen. Maar later zal de persoon met dementie bijvoorbeeld steeds slechter kunnen onthouden welke dag het is. Hij of zij kan verdwalen in een bekende omgeving en vergeet vertrouwde handelingen, zoals een boterham smeren of koffie zetten. Taalproblemen komen bij dementie vaak voor: het wordt steeds moeilijker om de juiste woorden te vinden en ze op de goede manier te gebruiken. Ook kan het gedrag veranderen: remmingen kunnen wegvallen en hij of zij is misschien veel sneller boos of ongeduldig dan je van hem of haar gewend was. 

 

Wil je meer weten over het herkennen van de verschillen tussen vergeetachtigheid, geheugenverlies en dementie? Bezoek dan eens een dementietheater, meld je aan voor een dementiecursus of neem contact met mij op!

Gerelateerde blogs

De dag doorkomen met dementie

WAT IS DEMENTIE?