Wat is dementie?

Ongeveer 280.000 mensen in Nederland hebben dementie, en helaas zal dit getal alleen nog maar verder oplopen. Maar wat is Dementie nou eigenlijk precies?

 

Om te beginnen de term zelf. Dementie is een verzamelnaam voor meerdere symptomen waar de hersenen sommige informatie niet goed meer kunnen verwerken. In totaal zijn er meer dan 50 ziektes die allemaal onder de naam dementie vallen, Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. 

  

Vervolgens, wat doet dementie met mijn lichaam? De ziekte beschadigd de zenuwcellen  en hun verbindingen in je hersenen. Als dit gebeurt krijgen je hersenen steeds meer moeite met het doorgeven van informatie. Het gevolg hiervan is dat je hersenen steeds minder goed kunnen presteren, wat kan leiden tot geheugenverlies of veranderingen in karakter en/of gedrag. Ook kunnen de hersenen informatie minder snel verwerken, waardoor denkprocessen trager worden. Dit betekent dat je in contact met mensen met dementie iemand de tijd moet geven om informatie te laten doordringen in de hersenen. Geef iemand extra tijd om na te denken over een vraag die je stelt of voor een handeling die je gaat doen.Haast en gejaagdheid werken averechts en kunnen iemand boos of bang maken!

 

Behandeling?

Tot op heden is er geen medicijn of behandeling om dementie te genezen. Daarom is het belangrijk dat wij samen de ziekte zo dragelijk mogelijk maken, door te leren over hoe Dementie werkt, en hoe je zelf het beste kunt reageren op mensen met dementie. Op dit moment is dit de enige manier om het leven van mensen met dementie en hun naaste te verbeteren!

 

TOP voor Dementie kan je hierbij helpen, in een cursus, workshop of met het Dementietheater!

Gerelateerde blogs

OMGAAN MET DEMENTIE

geheugenverlies? Dementie?

dementie-cursus