4 Tips om de dag beter door te komen

dementie-cursus

 

 

Wat zeg je tegen je moeder als ze je niet meer herkent?
Wat speelt er af in iemands hoofd met dementie?

In deze blog leer je meer over de wondere wereld van dementie.

 

 


1. Emotie bij dementie

Dementie heeft alles te maken met emotie. Bij mensen met dementie wordt het denkende brein aangetast. Initiatief nemen, overzicht hebben en houden, je kunnen inleven in de ander en keuzes maken worden hierdoor steeds moeilijker voor mensen met dementie. Het emotionele ‘oer’brein, het brein waarin al je emoties tot stand komen, en wat heel gevoelig is voor sfeer en gevoelsmatig, intuïtief handelen wordt hierdoor juist veel meer aangesproken; het wordt sterker.  Mensen met dementie gaan hierdoor steeds ‘gevoeliger’ reageren: veel meer vanuit hun emotie, reflexen en intuïtie.

 

2. Speel in op een positief gevoel

Let er daarom op dat je in contact met iemand met dementie rekening houdt met die gevoeligheid. Denk bijvoorbeeld aan het corrigeren en verbeteren van deze persoon. Als je oma je niet meer herkent als kleindochter, zeg dan niet direct: ‘ik ben je kleindochter, dat weet je toch nog wel’.  Dit geeft iemand met dementie een faalervaring; ‘Wat dom dat ik dat niet meer wist’. Door dat versterkte emotionele brein wordt die faalervaring extra intens beleefd, en kan iemand zich lange tijd onzeker, dom of angstig voelen. Blijf je daarom gedragen zoals je altijd al deed, door bijvoorbeeld op visite te blijven gaan. Ga niet meespelen dat je iemand anders bent, ontken ook niet, maar blijf haar aanspreken als oma als je tegen haar praat. 

 

3. Keuze beperken

Daarnaast is het belangrijk dat je een dement persoon niet te veel keuze geeft. Brood, appelstroop, hagelslag, pindakaas, pasta, kaas, worst, ham en een krentenbol. Nee, 3 dingen zijn ook prima. Keuzes maken is erg lastig als je denkende brein verstoord is. Misschien kan je hier zelfs een beetje structuur in aanbrengen?  

 

4. Help met een zinvolle daginvulling

Als je niet meer kan bedenken wat je wil doen op een dag, kan de verveling toeslaan. Iemand met dementie kan hier onrustig van worden en begint te tikken, te roepen of rond te lopen. Andere mensen zitten soms grote delen van de dag voor zich uit te staren, te wachten tot wat er komen gaat.

Het is heel belangrijk om hen te helpen om tot activiteit te komen. Vraag bijvoorbeeld om mee te helpen bij een eenvoudige (huishoudelijke) klus, of help iemand een hobby (weer) op te pakken. Door actief te blijven, blijft de bloeddoorstroming in de hersenen beter, waardoor het functioneren ook gemakkelijker gaat. Want zeg nou zelf: je wordt nergens zo lui en suf van als van niks doen. 

 

Wil je meer weten over Dementie? Of tips over hoe je kunt omgaan met iemand met dementie? TOP voor Dementie verzorgt belevingsgerichte trainingen, workshops én dementietheater op maat.

Gerelateerde blogs

geheugenverlies? Dementie?

wat is dementie?