Ervaar wat er in je hoofd gebeurt als je brein niet doet wat jij wilt!

De werkwijze van TOP voor Dementie

De werkwijze van TOP voor Dementie is net even anders dan andere dementietrainingen. Ik benader het niet vanuit de medische hoek, maar juist vanuit de menselijke kant, zodat de kwaliteit van leven van iemand met dementie kan verbeteren.

 

Wat gebeurt er precies met mensen met dementie? Hoe wordt iemand beïnvloed door prikkels van buitenaf? Welk effect heeft dit op de partner, huisgenoten of kinderen?

 

Mijn uitgangspunt is dat wanneer je SNAPT wat er in het hoofd gebeurt bij mensen met dementie, je beter op hen reageert. En niet omdat je een trucje hebt geleerd, maar omdat je daadwerkelijk hebt ervaren wat het met je doet als je brein niet doet wat jij wilt.

 

Bij Top voor Dementie gaat het om begrijpen en ervaren. De theorie die hieraan ten grondslag ligt is de theorie van Anneke van der Plaats over de verschillende niveaus van functioneren in de hersenen bij dementie, ‘persoonsgerichte zorg’ van Thomas Kitwood én de presentiebenadering van Andries Baart.

 

Iemand met dementie reageert heel sterk op prikkels en voelt veel angst. Door ander gedrag vanuit de directe omgeving kan dit worden verminderd.

 

Wil je meer informatie over dementie? Lees dan onderstaande artikelen. 

WAT IS dementie?

 

 

 

Dementie is een lastig onderwerp, maar wat is dementie precies? 

 

 

GEHEUGENVERLIES? OF IS HET DEMENTIE?

 

Geheugenverlies, vergeetachtigheid en dementie zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Maar het zijn verschillende dingen.

4 tips om de dag beter door te komen

 

Wat zeg je tegen je moeder als ze je niet meer herkent? In deze blog leer je meer over de wondere wereld van dementie!