Cursus, voorlichting & workshops

dementiecursus

 

De dementiecursus van TOP voor Dementie is speciaal voor naasten van mensen met dementie, zoals een partner, kinderen, vrienden, of andere mantelzorgers. In deze cursus leer je te begrijpen wat zich in het hoofd van iemand met dementie afspeelt. Je leert hoe je het beste kan omgaan met iemand met dementie, en houdt daarbij rekening met de eigen persoonlijkheid van jezelf en de ander.

Op een speelse manier wordt het beladen onderwerp dementie bespreekbaar gemaakt. De originele werkvormen zorgen voor een onvergetelijke ervaring!

De vele praktijkvoorbeelden zorgen voor (h)erkenning en slaan een brug tussen de theorie en de eigen situatie van de deelnemers.

Wat gebeurt er precies met mensen met dementie? Hoe worden zij beïnvloed door prikkels van buitenaf? En wat voor effect heeft dit op de partner, huisgenoten of kinderen?

 

De cursus kan onderstaande thema's bevatten:

  • Basis Dementie; signaleren en herkennen
  • Omgaan met Dementie
  • Omgaan met probleemgedrag
  • Zorg(en) delen
  • Zinvolle daginvulling met dementie
  • De laatste fase van dementie

Na het volgen van deze cursus begrijp je beter wat dementie doet met iemand. Je kunt rekening houden met de belevingswereld van de ander, en prikkels op een juiste manier inzetten.

Uiteraard krijgen deelnemers de TOPkaart, met daarop de 10 beste tips om beter om te gaan met mensen met dementie.

Hierdoor help je de ander met dementie beter te functioneren, en verbetert de kwaliteit van leven van de persoon met dementie.

Voorlichting

 

Een interactieve lezing op maat waarbij het onderwerp dementie op een laagdrempelige manier besproken wordt. Deelnemers worden uitgedaagd om actief mee te denken. Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden, oefeningen en videomateriaal komt het onderwerp tot leven en is er veel herkenning.

 

Deelnemers ontvangen na afloop een TOP-kaart met daarop 10 tips om beter om te gaan met dementie. Deze tips sluiten naadloos aan op de besproken theorie en op jouw situatie.

 

Een voorlichting van TOP voor Dementie kan verschillende onderwerpen bevatten, en wordt altijd afgestemd op uw wensen.

 

Een van de reacties van een deelnemer aan een voorgaande voorlichting: ‘Het onderwerp dementie wordt op een speelse manier bespreekbaar gemaakt, waardoor ik met een opgelucht gevoel naar huis terug ging.’

 

 

 

 

 

 

Workshop met acteur

 

Een workshop met acteur bestaat uit minimaal 2 delen; Allereerst het leren over dementie en daarna gaan we samen aan de slag met het gedrag.

 

Een workshop met acteur levert extra rendement op; het slaat een brug tussen theorie en praktijk. Het gaat in een workshop om het verbeteren van een specifieke vaardigheid. In dit geval: het omgaan met dementie. 

 

In een realistische situatie krijg je de kans om zelf te oefenen met je eigen reactie. Hierdoor ervaar je zelf welk gedrag het beste bij jou past en wat het prettigst werkt in jouw situatie. 

 

Ook krijg je waardevolle feedback; de acteur denkt mee en vertaalt het gedrag van de cliënt.

 

Sommige cursisten vinden het misschien wat spannend, maar na afloop wordt vaak het dagdeel met de acteur als meest waardevol ervaren. 

 

TOP voor Dementie werkt in deze workshop samen met Roliena Top van Top-expressie.